Veilig slapen

Baby’s slapen ontzettend veel! De eerste maanden zelfs zo’n 16-18 uur. Tijdens de slaap worden groeihormonen aangemaakt, en vindt de groei en ontwikkeling plaats. Goed slapen is dus heel erg belangrijk voor een baby.  Maar, voor veel ouders is dat slapen ook spannend en hebben daar vragen over (Bekijk ook het slaapschema).

Veilig slapen heeft natuurlijk veel te maken met het voorkomen van wiegendood. Nog niet alles is bekend over wiegendood, maar er zijn wel een aantal richtlijnen waarmee je een veilige slaapomgeving voor je kindje creëert en die bijdragen aan de preventie van wiegendood.

Meer over wiegendood

10 tips voor veilig slapen

1. Laat je baby op zijn rug slapen

Omdat het gezichtje op deze manier vrij ligt is dit de veiligste slaaphouding.

2. Leg een baby die zich op de buik heeft gedraaid weer terug op de rug.

Je mag je kindje op de buik leggen in de box of zijn bedje als hij wakker is en jij er bij bent om in de gaten te houden of het goed gaat. Op deze manier traint je kleintje zijn motoriek en hoofd-en nekspieren. Vanaf het moment dat je baby goed zelfstandig kan draaien (van rug naar buik en van buik naar rug) kan hij zijn eigen slaaphouding bepalen.

3. Zorg voor een veilige slaapomgeving.
  • Het wiegje of ledikantje moet voorzien zijn van ventilerende zijwanden. De stijlafstand (ruimte tussen de spijltjes in de zijkanten van het bedje) moet tussen 4,5 en 6,6cm zijn.
  • Het matras moet goed passen (max 1 cm instapruimte voor beddengoed tussen matras en zijkant van het bedje) en mag niet te zacht zijn.
  • Let goed op dat er geen (gordijn)koorden in de buurt van het bedje hangen, dat het niet op de tocht staat en te dicht bij een verwarming.
  • Hang een (muziek)mobiel op voldoende afstand (je kindje mag er niet bij kunnen maar moet er wel naar kunnen kijke) en zorg dat er geen losse onderdelen in bed liggen, zoals een kussen of een (grote) knuffel.
4 Het matras moet goed passen en mag niet zacht zijn.

Houdt maximaal 1 cm instapruimte vrij voor beddengoed tussen matras en zijkant van het bedje.

5. Hou de ruimte waar je kindje slaapt (ook de auto) rookvrij.

Nog beter is het om het hele huis rookvrij te houden. Zorg voor voldoende frisse lucht. Ventileer de kamer regelmatig.

6. De ideale temperatuur voor de babyslaapkamer is 16-18 graden.

Jonge ouders zijn vaak bang dat hun kindje het te koud heeft, maar een baby heeft het sneller te warm dan te koud.Een goede graadmeter zijn de voetjes. Als die aangenaam voelen heeft je kindje het warm genoeg.Ben je bang dat je kindje het te warm heeft check dan het nekje. Is dit warm en klam? Dan heeft je kindje het duidelijk te warm.

7. Laat je baby in zijn eigen wieg of ledikant slapen.

Bij voorkeur staat het bedje van je baby de eerste 6 maanden in jullie eigen slaapkamer. Dit is niet alleen heel gemakkelijk met voeden, het geeft je baby een geborgen gevoel en zo kun je snel reageren als er iets is. Een baby in bed laten slapen bij de ouders is een risicofactor voor wiegendood. Het kan te warm worden, de baby kan bekneld raken en er is een kans dat een van de ouders op het kindje rolt. De risico’s zijn nog groter na gebruik van medicijnen, drank, druks of roken.

8. Gebruik bij voorkeur een slaapzak.

Gebruik totdat je kindje 2 jaar is in ieder geval geen dekbed (en kussen). Het gebruik van een slaapzak heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • Je baby kan niet met zijn hoofdje onder het beddengoed terecht komen/bekneld raken.
  • Je baby kan zich minder makkelijk van de rug naar de buik draaien.
  • Je baby kan zich niet bloot woelen.
  • Je baby kan minder gemakkelijk uit bed klimmen.
9. Leg je baby nooit vast, ook niet bij een baby die onrustig slaapt.

Als je je baby vast legt kan hij zich vast draaien en bekneld raken.
Bij onrustige slapers kun je een inbakerslaapzak gebruiken. Die zorgt er voor dat baby’s zich geborgen voelen en zich zelf niet wakker maaien met hun armpjes. Bouw het gebruik van inbakeren geleidelijk af.

10. Pas op met met gebruik van medicijnen!

Gebruik geen medicijnen voor je baby die slaperig maken. En let bij borstvoeding erg goed op je eigen medicijnen gebruik. Ongemerkt krijgt je kindje hiervan een deel binnen. Raadpleeg bij twijfel een expert.